Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Turkovac aşısı için gönüllü olanların sayısının bugün itibariyle bin kişiyi geçtiğini belirten Koca, “Vatandaşlarımızı özellikle gönüllü olmaya davet ediyorum. Kendi aşımız kendi gücümüz" diye konuştu.
Koca, Turkovac için acil kullanım onayı ve seri üretim çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"Acil kullanım onayı seri üretimde gerekiyor. Acil kullanım onayı için de 3 bin gönüllüyle çalışmanın bitmesi gerekiyor. O nedenle ben birkaç defa özellikle vatandaşlarımızı davet etmeye çalıştım. Ne kadar erken dönemde biterse acil kullanım onayı ile üretime geçmiş olacağız."
"OKULLARIN KAPANMA DURUMU SALGIN NEDENİYLE OLMAZ"
Koca, okullarda PCR testi taramasına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Rastgele çalışmanın sonuçları çıktı. Yapılan taramada toplumdan farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Tedirgin olunabilecek bir durumun olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum. Okulların özellikle pandemi sebebiyle kapalı olabilme ihtimalini artık vatandaşımız düşünmemeli. Böyle bir soru da artık sorulmamalı. Yani salgın, okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler devreye girebilir ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz. Bilim Kurulu’nun da böyle bir gündemi söz konusu değil."
Üçüncü doz aşı uygulaması hakkındaki bir soruyu Koca, "Üçüncü doza, Sınovac ile inaktif aşı ile ilgili başlamıştık. Üçüncü doz, kastettiğiniz, mRNA aşısı yani BioNTech sonrası üçüncü doz gerekli mi, gerekiyorsa ne zaman yapılır ve kimlere yapılmalı? Yarın Bilim Kurulu’nun gündem konusu, bir tanesi de bu madde olacak. Bununla ilgili alınacak bir karar olduğunda da zaten Bilim Kurulu sonrası açıklamayı yapmış oluruz" diyerek yanıtladı.
"12 YAŞ ALTI ŞU AN TÜRKİYE’DE DÜŞÜNMÜYORUZ"
12 yaş altına aşılama yapılması konusunda Bakan Koca, "Biz 18 yaş ve üstü vatandaşımızı tanımladık. 12 ve 17 yaş arası olan çocuklarımızı ise tercihe bağlı olarak tanımlamış oldu. 12 yaş altı şu an Türkiye’de düşünmüyoruz" dedi.
Evlenecek çiftlere SMA testi uygulaması hakkındaki bir soruya Koca, “SMA hastaları ile ilgili devletimiz biliyorsunuz bütün imkanlarını seferber ediyor. Ve biz özellikle bundan sonraki süreçte bu hastalarımızı erken dönemde tanımak istiyoruz. Çünkü ne kadar erken, belirti olmadan tanı konursa tedavide başarımızın o oranda arttığını biliyoruz. SMA hastalarının önlenmesi için de evlilik öncesi taramayı çok önemsiyoruz. Bütün Türkiye’de bu taramaya çok yakın zamanda başlıyor olacağız. Bununla ilgili de kit ihalesi başladı. Zannediyorum önümüzdeki haftalar bitmiş olur. Devamında bütün Türkiye’de evlilik öncesi SMA taraması yapılıyor olacak” yanıtını verdi.
Koca, atama bekleyen sağlıkçılara ilişkin, “Haklılar. Sayı netleşmedi. Zannediyorum bu ay içinde, önümüzdeki birkaç hafta içinde sayıyla ilgili, hangi alanlarda kaç kişinin alınacağı ile ilgili bir açıklama yapılmış olur. Biraz daha sabredelim. Çok uzamayacak” dedi.
Salgın nedeniyle toplumda da kapanma gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirten Bakan Koca, “Ama vatandaşlarımız kişisel tedbirlerini, kişisel güvenlik çemberini ve mutlaka aşılarını yaptırıyor olmamalılar. Çünkü toplumsal bağışıklık elde edilmedikçe bizim bu salgının üstesinden gelmemiz kolay olmayacak" diye konuştu.
"2 DOZ AŞISINI YAPTIRMIŞ OLAN KİŞİLERİN ORANI YÜZDE 59’A YAKLAŞTI"
Toplumsal bağışıklık için toplumun en az yüzde 70-80 oranında bağışıklık sağlaması gerektiğini ifade eden Koca, "İki doz aşısını yaptırmış olan kişilerin oranı yüzde 59’a yaklaştı. En az bir dozunu yaptıranların oranı da yüzde 66,5-67’ye ulaştı. Dolayısıyla daha bu oranı yukarı doğru çekmemiz gerektiği ortada. Özellikle 60 yaş üzeri aşısız vatandaşımızın kalmamasını son derece önemsiyoruz. Dolayısıyla toplum olarak biz bu toplumsal bağışıklık noktasına erişmeyi hedeflemeliyiz. Kapanmayı veya başka tedbirleri düşünme noktasında olmamalıyız" dedi.
"ARTIK 21. YÜZYILDAYIZ YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR"
Koca, hekimlerin mesai saatlerine ilişkin ise "Ben genelde açıkça ifade ettim. Biz asistanlarımızın iş yükünün farkındayız. Ve önümüzdeki dönemde, özellikle dört ay sonra yapılacak sınav dahil olmak üzere, asistanlık sınavı yani uzmanlık sınavı, uzmanlık eğitimi yani asistanlık süreci dahil olmak üzere reform niteliğinde birtakım yaklaşımlar içinde olacağımızı buradan ifade etmek istiyorum. Ben de o dönemlerden geçtim. Ben de 24 saat, 36 saat nöbetin ne demek olduğunu biliyorum. Ama artık 21. yüzyıldayız. Yapılacak çok şey var" diye konuştu.