Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Dolandırıcılığı Thodex'in Perde Arkası

Faruk Fatih Özer, Cumhuriyet tarihinin en büyük dijital para yolsuzluğunu nasıl yaptı? Kimleri nasıl kullandı. Hangi yolları izledi? İşte bir dolandırıcının anatomisi...

Selin Gül Alptekin 23 Nis 2021 -13:41
THODEX furkan fatih özer sosyotel.jpg

Türkiye'de kısa yoldan köşe dönmek isteyen 'uyanık' bir kesim olduğu sürece Faruk Fatih Özer gibi isimler her zaman olacaktır ve oluyor da.

Faruk-Fatih-Özer.001.jpeg

Sizi yıllar öncesine götürelim.

1990'lı yıllarda Kenan Şeranoğlu adında bir adam piramit sistemi olarak da bilinen bir dolandırıcılık sistemi üzerine kurulu bir grup kurdu.

Bir katılım ücreti karşılığında üyelerine kısa vadede son derece yüksek kâr oranları sunan Titan Saadet Zinciri, katılımcılarına zincire dahil ettikleri her yeni üye için de belirli miktarda prim ödemeleri de vadetti. Her yeni üye tarafından ödenen katılım ücreti, bahsedilen kısa vadeli ve yüksek kâr oranlı kazanç olarak daha önceki üyeleri ödenerek "zincir" ayakta tutuldu. Zincire katılım ücreti 2400 Alman markıydı.

HİLTON'DAKİ PARTİ PARANIN VE ÇARKIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖZ ÖNÜNE KOYDU

Organizasyon ilk olarak 1997 yılında, Titan Saadet Zinciri'nin yöneticisi Kenan Şeranoğlu'nun 31. yaş günü dolayısıyla İzmir Hilton Oteli'nde verdiği partinin ardından, Şeranoğlu'nun medya imajı, gösterişli yaşam tarzı ve aşırı lüks harcamalarıyla nedeniyle Türk medyasında yer aldı.

kenan şeranoğlu titan.png

"ALLAH RAZI OLSUN DİĞERLERİ NEREDE?"

Üyelerin şikâyeti üzerine açılan davalar ve sürdürülen soruşturmalar sonucunda, çeşitli etkinliklerde toplanan 385,700 Alman Mark'ı Polger Cens adlı şahıs tarafından yurt dışına çıkarılırken İzmir Atatürk Havalimanı'nda ele geçirildi. Davanın Haziran 1998'deki son duruşmasında Kenan Şeranoğlu kendini şöyle savundu: "Yapılan iş ticari ahlaka aykırı olabilir ama yasalara aykırı değildir. Titan'a ait tek kuruş para yurt dışına çıkarılmamıştır. Ayrıca Türkiye genelinde vergi rekortmenleri arasına girdim. Ben olay basında yayınladığında yurt dışına çıkma şansım olmasına rağmen hiçbir yere gitmedim. Çünkü yaptığım iş yasaldı. Kimseyi dolandırmadım, haksız kazanç sağlamadım. Beraatimi istiyorum.".[1] Şeranoğlu daha sonra 17 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu. Titan'a üye olarak para kazananların kendilerine "Allah razı olsun, sayenizde görmediğimiz şeyleri gördük, kazanamadığımızı kazandık" dediklerini söyleyen Fevzi Barbaros Şeranoğlu ise savunmasında şöyle konuştu: "35 bin üyeden sadece 100 kadar kişi şikâyetçi olmuştur. Diğer binlerce kişi nerededir. Hiçbir şekilde haksız kazanç sağlamadım. Eğer dolandırıcılık suçundan dolayı ceza alırsam, Yargıtay'a, olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Beraatimi istiyorum."

YIL 2016 ÇİFTLİKBANK BİNLERCE KİŞİYİ DOLANDIRDI

Çiftlik Bank, Ponzi oyunu üzerine kurulu, sisteme sonradan katılanın parasının daha önce katılana aktarıldığı bir dolandırıcılık oluşumu olarak kuruldu. (TİTAN Saadet Zinciri ile arasındaki bağlantıya dikkat ediniz!) Mehmet Aydın tarafından Ağustos 2016'da faaliyete geçirilen sistemin merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunmaktaydı.

çiftlikbank mehmet tosun.jpg

ÖDEMELER DİJİTAL SİSTEM ÜZERİNDEN ALINDI VE...

Sosyal medya oyunu FarmVille’den esinlenen Çiftlik Bank’ta, oyuncular dijital ödeme sistemlerini kullanıp farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alıyordu. Yatırımcılar, yem ve depo masrafı da yapıyordu. Oyunda satın alınan hayvanların ve yapılan üretimin ise Türkiye’nin farklı yerlerinde açılan çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesislerde hayata geçirileceği vaat ediliyordu. Sisteme ilk girenlere yüzde 100’e yakın kar dağıtıldı. Bunu gören çok sayıda yatırımcı da akın etti. Ancak bir süre sonra Mehmet Aydın ve ortakları, dolandırdıkları paralarla sırra kadem bastı. Dava dosyasına göre sisteme 132 bin 222 kişi katılarak ‘yatırım’ yaptı.

500 MİLYONU CEBE ATIP ÜLKEYİ TERK ETTİ

Çiftlik Bank sistemi üzerinden 132 bin kişiden topladığı 1 milyar liranın 500 milyon lirası ile ortan kaybolan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'a 4-5 farklı hesap üzerinden düzenli olarak aylık 150 bin doların üzerinde (yaklaşık 1 milyon TL) para geldiği tespit edildi.

2016 yılında 10 bin lira sermaye ile kurduğu Çiftlik Bank sistemiyle yaklaşık 500 milyon liralık vurgun yapan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, operasyonun başladığı 16 Mart 2018'den bu yana firarda.

thodex ünlü 1.jpg

VE SIRASAKİ AKTÖRÜMÜZ THODEX'in SAHİBİ FARUK FATİH ÖZER

Thodex isimli dijital para alım satım platformunun kurucusu Faruk Fatih Özer, 2 milyar dolarlık parayla ülkeden çıkıp gitti.

400 bin kişinin hesabı bulunan platform hesaplarını ve internet erişimini kapattı.

Faruk Fatih Özer, platforma yeni yatırımcı bulmak için yurt dışına çıktığını açıkladı.

Paraları buhar olan onca insan mahkemelere koştu suç duyurusunda bulundu.

MASAK Thodex'in hesaplarına el koydu.

Polis Thodex dolandırıcılığı ile ilgili 62 kişiyi gözaltına aldı.

thodex ünlü.jpg

THODEX VURGUNU TBMM'NİN DE GÜNDEMİNDE

Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'in piyasadan topladığı 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığının iddiası için CHP'li vekiller Meclis araştırması istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in aralarında olduğu bir grup CHP'li milletvekili tarafından Meclis Başkanlığına sunulan önergede, 400 bine yakın kullanıcısı olan yerli kripto para borsası Thodex’teki olayların göstere göstere geldiği belirtilerek "Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığı hesap ediliyor. Bu cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakasıdır" denildi.

ÇİFTLİKBANK OLAYINDAN DERS ÇIKARILMADI MI?

Thodex ile çalışan aracı şirketlerin hiçbir şekilde denetlenmediğinin ve buralara para yatıran yurttaşların hiçbir güvencesinin olmadığının görüldüğü belirtilen önergede, "Son örnekten de anlaşılıyor ki, Çiftlik Bank vurgunundan da bir ders çıkarılmamış. İşte bu nedenlerle, Türkiye’de "kripto", "dijital" veya "sanal" para dolandırıcılığın boyutlarının ve türlerinin araştırılması, kamu kurum ve kuruluşlarının dolandırıcılıkla mücadeleye yönelik kurmuş olduğu mekanizmalarının ve yasal mevzuatın incelenerek gerekli ek önlemlerin ivedilikle alınması, mağdurların zararının karşılanmasına yönelik hangi adımların atılabileceğinin araştırılması ve bundan sonra yaşanabilecek dolandırıcılıkların önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması gerekmektedir" talebinde bulunuldu.

Faruk Fatih Özer.jpg

eslem sena nur.jpg

SON SÖZÜ FARUK FATİH ÖZER'LE AŞK YAŞAYAN ESLEM SENA NUR'A VERELİM

Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer'le aşk yaşayıp ayrılan sosyal medya fenomeni Eslem Sena Nur, nam-ı diğer Eslem bir dönem birlikte olduğu Özer hakkında bakın ne dedi: Faruk çok zeki çocuktu, ailesi de zengindi ama çok kıskançtı o sebeplerden ötürü uyuşamadık ve ayrıldık.

faruk fatih özer.jpg

MHP MİLLETVEKİLİ SAFFET SANCAKLI'NIN OĞLU İLE ORTAK

2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı belirtilen ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer ile MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın oğlu Mert Sancaklı'ın "Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri” adlı bir şirkette ortak olduğu ortaya çıktı.

hoppara.jpg

Cumhuriyet gazetesinden Furkan Karabay'ın haberine göre, Özer ve Sancaklı’nın kurucusu olduğu "Hoppara" adlı şirket, kripto paraların ticaretinin yapıldığı borsalara para göndermek için de kullanılan bir sanal cüzdan.

Thodex’in sahibi Fatih Özer’in, 3 gün arayla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ettiği de gündeme geldi.

resim_2021-04-23_135217.png

Çavuşoğlu ziyarete ilişkin olarak, “Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı; 26 Aralık 2019’da Kocaeli milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancak’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir.” açıklamasını yaptı.

Saffet Sancaklı, haberlere ve “Çavuşoğlu'ndan oğlunuza randevuyu siz mi aldınız? Bakan neden sizi adres gösterdi? Thodex’in sahibi Fatih Özer’i tanıyor musunuz?” sorusuna yanıt vermedi.

Diğer Haberler