Durmuş Yılmaz Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na tepki gösterdi: Nutkum tutuldu

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda kullandığı ifadelere Merkez Bankası Eski Başkanı ve İyi Partili Durmuş Yılmaz tepki gösterdi. Yılmaz, TBMM'de yapılan sunum üzerine yarım saat konuştuğunu ancak Kavcıoğlu'nun ezberini hiç bozmadığını söyledi. Yılmaz, yaşananların ardından "Nutkum tutuldu kelime bulamadım sustum" ifadelerini kullandı.

Leyla Melike Karlıdağ 13 Eki 2021 -00:05
durmuş yılmaz merkez haber.jpg

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda; “Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

"SÖYLEYECEK KELİME BULAMADIM SUSTUM"

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun TBMM'de yaptığı sunuma Merkez Bankası Eski Başkanı ve İyi Partili Durmuş Yılmaz tepki gösterdi. Yılmaz, sunum hakkında Şahap Kavcıoğlu ile arasında geçen diyaloğu anlattı.

Yılmaz, Twitter'dan yaptığı paylaşımda kendisine sunum karşısında susmakla eleştiren bir Twitter kullancısına cevap verdi. Yılmaz, Kadife Şahin isimli sosyal medya kullanıcısının "Sevgili Osman Bey Durmuş Bey, konuşmaz, seyreder, politik davranır..." yorumuna karşılık "Kadife hanım, sunum üzerine yarım saat konuştum, (http://tbmm.gov.tr/images/TBMM_logo.gif…) eleştiri yaptım sorularımı sordum. Günün sonunda Başkan hiç ezberini bozmadı. Faiz sebep enflasyon sonuçtur aksiyomuna cari açık sebep enflasyon sonuçtur aksiyomunu da ilave etti. Nutkum tutuldu kelime bulamadım sustum" şeklinde cevap verdi.

ŞAHAP KAVCIOĞLU'NUN SUNUMUNU MERKEZ BANKASI DA YAINLADI

Kavcıoğlu’nun komisyon toplantısında yaptığı sunumda kullandığı tablolar, Merkez Bankası’nın internet sitesinde de yayınlandı. 44 sayfalık sunumun sonunda dokuz maddeden oluşan genel değerlendirme şöyle:

-Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

- Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır.

- Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir.

- İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.

- Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

- Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

- Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir.

- Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makro ihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir.

- TCMB, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir.

- Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve Eylül ayında politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.”

Diğer Haberler