Maaşı ve çiftçilere verilen kredilere uygulanan yüksek faiz ve hacizler nedeniyle sürekli tartışma konusu olan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz görevden alındı. Poyraz’ın yerine eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın atandı. Fahrettin Poyraz'ın genel müdürlüğü sürecinde yaşananları ve hakkında ortaya çıkan yeni bilgiler şoke etti.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü görevini beş yıldır yürüten Fahrettin Poyraz, 2002-2015 yılları arasında AKP’de üç dönem Bilecik milletvekilliği yapmıştı.
800 bine yakın çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, 17 bölge müdürlüğü, bin 618 kooperatifi, 195 hizmet bürosu, 10 bin 500’den fazla personeli ile Türkiye’nin en büyük kurumlarından. 36 bin 730 yerleşim yerinde Türkiye’nin her tarafında hizmet veren Birlik, kooperatifler yasası uyarınca özerk olmasına karşın devletin etkin olduğu bir kurum.
11 KURUMDAN TOPLAM 180 BİN LİRA MAAŞ ALDIĞI İDDİA EDİLDİ
Maliye Bakanlığı’nda muhasebe denetmenliği, Sayıştay Başkanlığı’nda başdenetçilik görevlerinde bulunan ve asıl mesleği yeminli mali müşavirlik olan Poyraz’ın, milletvekilliğinin ardından 2017’de göreve başladığında, 11 farklı kurumdan toplam 180 bin TL maaş aldığı iddia edildi. Ancak Poyraz, 180 bin lira değil, bunun 4'te birini aldığını açıkladı.
Fahrettin Poyraz, toplam 19 iştiraki bulunan Merkez Birliği’nin bazı iştiraklerinin yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'nın yönetim kurulu başkanlığını da yürüttü. Birliğin, GÜBRETAŞ gibi yurt dışındaki bazı iştirakleri de tartışma konusu oldu.
ÇİFTÇİYE YÜKSEK FAİZ
Poyraz, hep çiftçilerin hedefinde oldu. Poyraz’ın genel müdürlüğü döneminde, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin uyguladığı yüksek faizler nedeniyle birçok çiftçi hakkında haciz işlemi uygulandı.
Tarım Kredi kooperatifi tarafından özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faiz nedeniyle çiftçinin kredi borcu katlandı. Birlik, borcunu ödemeyen çiftçilerle ile kefillerinin tarlalarını, traktörlerini haczetmeye başladı. Pandemi nedeniyle haciz işlemleri geçici bir süreliğine durduruldu. Ancak sürenin dolmasıyla birlikte Tarım Kredi’nin yetkilendirdiği avukatlar tarafından haciz işlemleri yeniden başlatıldı. Borcunu ödeyemeyen bazı çiftçilere önleme hapsi cezası da uygulanınca çiftçiler kısa süreliğine de olsa cezaevine girdi.
ÇİFTÇİLER SIK SIK PROTESTO ETTİ
Hacizler nedeniyle çiftçiler sık sık Ankara’ya gelip Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği önünde birçok kez protesto eylemi yaptı.
Ancak Poyraz, eylem yapan çiftçilerle görüşmedi. Çiftçi eylemleri artınca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay çiftçi temsilcileri ile bir araya geldi.
ARDAHAN’DA BİR ÇİFTÇİ İNTİHAR ETTİ
Bu girişimlere rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği yüksek faiz politikasından geri adım atmadı.
Poyraz sürekli tartışma konusu olurken son olarak Ardahan’da 34 yaşında bir çiftçi Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankaya olan borçlarını ödeyemediği için bunalıma girerek intihar etti.
MARKETÇİLİĞE SOYUNDU
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, “üretici ile tüketici arasında köprü olma ve fiyatları ucuzlatma” iddiasıyla son yıllarda market işine de girdi. Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik A.Ş. kurularak Türkiye genelinde bin dolayında market açılması hedeflendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği marketler konusunda Poyraz, 500’üncü şubeyi açarken “47 il, 227 ilçede 499 şubesi bulunan Kooperatif Market’in 500. şubesinin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu duyuyoruz. Daha yolun başındayız. Gayemiz, Kooperatif Market projesini ülkemizin her köşesinde tüketicilerimizle buluşturmak, bin adet marketi 2022 yılı ilk çeyreğine kadar hizmete alarak gıda enflasyonu ile mücadeledeki etkin rolünü artırmak olacak” dedi.
ALTIN MÜJDESİ
Poyraz, görevi sırasında, bir dönem milletvekili seçildiği Bilecik’in Söğüt ilçesinde 6 milyar dolarlık altın rezervi bulunduğunu ‘müjde’ diye açıkladı.
Birlik iştiraklerinden GÜBRETAŞ ve Maden Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı da olan Poyraz, “2022 yılının sonunda ilk altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz” açıklaması yaptı. Ancak arazinin FETÖ bağlantısı gerekçesiyle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından el konulan Koza Holding’e ait olduğu ve daha sonra GÜBRETAŞ’a verildiği ortaya çıktı.
ALDIĞI MAAŞ VE HUZUR HAKLARI ÇOK TARTIŞILDI
Merkez Birliği’nin iştiraklerindeki bazı iddialar nedeniyle Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Tarım Kredi Kooperatifleri’nde inceleme yaparak rapor hazırladı. Kulislerde, Poyraz’ın görevden alınmasında bu raporun da etkisinin olduğu öne sürülüyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü olarak yaklaşık 50 bin lira maaş aldığı iddia edilen Poyraz, 11 maaş aldığı ve toplam aylık gelirinin 180 bin lira olduğu iddialarıyla gündeme gelmişti. Poyraz’ın 3 ayda bir ikramiye ve yılda bir kere de 2 ile 3 maaş tutarında teşvik primi aldığı öne sürülmüştü.
Fahrettin Poyraz’ın, GÜBRETAŞ’ın yüzde 48 ortağı olduğu İran’daki Razi şirketinden aldığı aylık 7 bin euro huzur hakkı dışında sadece GÜBRETAŞ’tan aylık 12 bin lira huzur hakkı aldığı da gündeme gelmişti.
Poyraz’ın, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan da aylık 12 bin lira huzur hakkı aldığı Devlet Denetleme Kurulu denetçileri tarafından ortaya çıkarılmış, ancak bu durum kamuoyundan gizlenmişti.
Diğer yandan Poyraz’ın, geçmişte, FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen Kimse Yok Mu Derneği’nin yurt dışındaki bazı yardım çalışmalarına katıldığı ve ‘Kimse Yok Mu’ yeleği giydiği de çıkmıştı.