İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, ve Balıkesir gibi çok sayıda kentte saat 22.35’te gökyüzünde, meteor olduğu belirtilen yeşil ışık saçan bir cisim görüntülendi. Görüntüler halk arasında heyecan yaratırken sosyal medyada TT oldu.
İstanbul semalarında yeşil ışık saçan cismin sırrı ne? Cevabı https://t.co/SzsNNxDOhM'da.. pic.twitter.com/Xvhrxl4O59
— Sosyotel (@Sosyotel) February 1, 2022
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, ve Balıkesir gibi çok sayıda kentte saat 22.35’te gökyüzünde, meteor olduğu iddia edilen yeşil ışık saçan bir cisim büyük ilgi uyandırdı.
Göktaşının yeşil ışık saçarak gökyüzünde süzülmesi görenlerde heyecan yarattı. Pekçok insan İstanbul'a meteor mu düştü sorusunu sordu. Konuyla ilgili yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmazken söz konusu cismin görüntüleri Twitter'da en çok konuşulup paylaşılan konu oldu.
METEOR NEDİR?
Meteor düşmesi olduğu iddia edilen görüntüler sonrası "meteor" ve "meteor düşmesi" terimleri yeniden gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere girmiş olan göktaşlarına ise meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.
METEOR DÜŞMESİ NEDEN OLUR?
Uzaydaki objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlamaktadır. Bununla beraber meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinmektedir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bırakmış olduğu etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir.
Ayrıca jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Fakat bu taşların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşmektedir.