Koronavirüs İnsan Vücudunda Bakın Hangi Organları Tahrip Ediyor?

Koronavirüsün vücudun hayati organlarına verdiği zarar, hastalığın kendisinden bile daha tehlikeli. Eğer kronik olarak bu hastalıkları taşıyorsanız...

Selin Gül Alptekin 19 Nis 2021 -17:07
koronavirüs etkisi sosyotel.jpg

Koronavirüsün vücudun hayati organlarına verdiği zarar, hastalığın kendisinden bile daha tehlikeli.

Eğer bir şekilde Covid-19 virüsüne yakalandıysanız iyileşmek birinci önceliğiniz olmalı ancak virüs vücudun kalp damar sistemi dahil pek çok organı tahrip ediyor.

Çin'de başlayıp tüm dünyaya yayılan ve milyonlarca insanı etkileyip kitlesel ölümlere neden olan Covid-19, etki alanını genişletmeye devam ediyor.

KALP, TANSİYON, SİNİR SİSTEMİ VİRÜSÜN HEDEFİNDE

Hasta ve hasta yakınlarının en çok merak ettiği konulardan biri ise, virüsün uzun vadede vücutta hangi hastalıkları tetiklediği.

Virüs, kalpten tansiyona, sinir sistemi hastalıklarından obsesif komulsif bozukluğa kadar birçok hastalığı tetikliyor.

koronavirüs etkisi hastane.jpg

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda görevli Uzman Hemşire Başak Türkmen, Covid-19’un tüm vücut sistemlerini etkilemesi, inflamasyon (iltihaplanma) sürecinde yükselen sitokin seviyesinden kaynaklandığını belirterek, “Enfeksiyonun tanımlandığı ilk zamanlarda solunum sistemi üzerindeki etkiler ön plandayken zaman ilerledikçe diğer sistemsel etkiler de gündeme gelmektedir. Özellikle hayati öneme sahip olan organlardan kalp ve beynin etkilenmesi mortalite (ölüm hızı) ve morbidite (hastalık hızı) artışına sebep olmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

"FELÇ GEÇİRME RİSKİ VAR"

Koronavirüsün akciğer üzerinde en sık görülen etkisinin zatürre (pnömoni) olduğunu vurgulayan Türkmen, Covid-19’ un tetiklediği diğer hastalıkları ise şöyle sıraladı:

Covid-19, kalp ve damar sistemi açısından kalbin sol/sağ karıncık fonksiyonlarında bozulma, kalp yetersizliği, sistemik hipertansiyon, ritim bozuklukları, kalp kası hasarı ve fonksiyon bozukluğunu; sinir sisteminde baş ağrısı, bilinç bozukluğu, nöbet, beyin iltihabı, inme ve sinir-kas kavşağı bozukluklarını; kas-iskelet sisteminde kas ve eklem ağrısını; gözde iltihabi reaksiyonları; kan sistemine ilişkin yaygın damar içi pıhtılaşmayı; ruh sağlığı açısından da obsesif kompulsif bozukluğu tetiklemektedir.”

"KONTROLLERİ PAS GEÇMEYİN"

Hastalıktan ve hastalığa bağlı gelişebilecek diğer sistematik komplikasyonlardan korunmak gerektiğini belirten Uzman Hemşire Başak Türkmen, “Öncelikle maske, mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uymalı, kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınmalı, yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmeli, bir egzersiz planı dahilinde hareketsizliği önlemeli, tıbbi kontroller tele-sağlık üzerinden bile olsa aksatılmamalı” dedi.

koronavirüs etkisi.jpg

Diğer Haberler