Merkez Bankası tarihinde bir ilk! Faiz kararına bir üye imza atmadı

Merkez Bankası, 16 ay sonra faiz indirimine gitti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verdi. Karar kamuoyuna açıklanırken bir ayrıntı dikkat çekti. Kararda kurul üyelerinden birinin imzası yoktu. Böylesi bir olay Merkez Bankası tarihinde ilk kez oluyor.

Aslan Mardin 25 Eyl 2021 -15:32
merkez bankası ppk faiz kararı.jpg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK); önceki gün Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Merkez Bankası PPK'nın aldığı kararla yüzde 19 olan politika faizini 100 baz puan düşürdü.

Son olarak Mayıs 2020'de faiz 8,75'den 8,20'ye indirilmişti. Sonraki süreçte genel olarak faizin sabit tutulması ya da yükseltilmesi yönünde karar alınmıştı. PPK'nın son toplantısı olan 12 Ağustos’ta faiz oranı yüzde 19'da sabit tutmuştu.

AÇIKLAMADA BİR ÜYENİN İMZASI EKSİK ÇIKTI

Para Politikası Kurulu'nun 1 puanlık faiz indiriminin kamuoyu açıklamasında gözlerden kaçan bir ayrıntı Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara'nın dikkatini çekti.

merkez bankası para politikası kurulu.jpg

Kara, Twitter'da yaptığı paylaşımda "TCMB faiz kararına dair bir ayrıntı dikkatimi çekti. Karar metninde bir üyenin imzası eksik. Eskiden toplantıya katılamayan bir üye olduğunda yanına gerekçesi yazılırdı (görevli, izinli vs). Hafızam beni yanıltmıyorsa böylesi ilk kez oluyor." ifadelerini kullandı.

merkez bankası faiz kararı üye.jpg

O İSİM PROF. DR. ABDULLAH YAVAŞ

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Başkan Şahap Kavcıoğlu ile birlikte toplamda 7 isimden oluşuyor. Faiz indirim kararının kamuoyu açıklamasında 6 ismin imzası yer alırken Prof. Dr. Abdullah Yavaş'ın imzası duyuruda yer almadı. Hakan Kara, bu durumun Merkez Bankası tarihinde ilk kez yaşandığını vurguladı.

şahap kavcıoğlu.jpg

HAKAN KARA: TÖJHMET ALTINDA BIRAKMAK İSTEMEM

Ekonomist Hakan Kara daha sonra söz konusu durumla ilgili "Kismeyi töhmet altında bırakmak istemem" diyerek Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun faiz kararı alırken neye dikkat edildiğini ayrıntılarıyla anlattı.

Kara, " Bu paylaşımımın oylamaya katılan üyelerin hepsini töhmet altında bırakmaması için TCMB karar alma sürecine dair ek bilgilendirme yapmak istedim. TCMB karar metninde ismi görünen üyeler oylamaya katılan üyelerdir, kararı onaylayan üyeler değil.

Faiz kararı açık artırma (veya indirme) ve salt çoğunluk yöntemiyle alınır. Eşitlikte Başkanın tarafı kazanır. Yani karar oy birliği olmadan da çıkabilir. Dolayısıyla karar metninde ismi görünen her üyeyi faiz indirimine onay vermis gibi değerlendirmek adil olmaz.

PPK'da mevcut kapalı oylama sistemi ödül-ceza anlamında çarpık bir teşvik mekanizması yaratıyor. Oyların kişi bazında açıklanması en iyi çözüm. Hepimizin yaşam standardını etkileyen bu tip kritik kararlarda kimin imzasının olduğunu görmek vatandaş olarak en doğal hakkımız. " dedi.

.

Diğer Haberler