Sedat Peker ile Erkam Yıldırım arasındaki ‘iftira’ davası: Peker'e yakalama kararı

Sedat Peker Türkiye'nin son başbakanı şimdinin aksakallısı Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım ile ilgili ortaya attığı iddialar nedeniyle 'suçlu' duruma düştü. Erkam Yıldırım'ın Venezuela'da Kovid döneminde 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 'maske' satışı için yaptığı görüşmelerin aslında 'uyuşturucu trafiğini' yönetmek için perdeleme olduğu iddia edilmişti. Erkam Yıldırım iddiaları dile getiren Sedat Peker hakkında iftira davası açtı.

Arzu Canlan 18 Oca 2022 -15:40
sedat peker erkam yıldırım sosyotel.jpg

Sosyal medya üzerinden paylaştığı videolarda eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’a hakaret ve iftira ettiği iddiasıyla hakkında 6 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Sedat Peker hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın katıldı. Duruşmada müşteki Erkam Yıldırım’ın avukatı Muhammed Gök de hazır bulundu. Sanık avukatı Ersan Barkın, müvekkili hakkında başka dava dosyalarında da yakalama kararı bulunduğunu belirtti. Barkın, "Müvekkilimin üzerine atılı hakaret suçu uzlaşmaya tabii olduğu ve uzlaşma isteğimiz bulunmadığı halde soruşturma aşamasında uzlaşma hükümleri uygulanmaksızın müvekkil hakkında dava açılmıştır" dedi.

"ŞİKAYETÇİYİZ KENDİSİYLE UZLAŞMAK İSTEMİYORUZ"

Müşteki avukatı Muhammed Gök ise sanık Peker’in müvekkili Erkam Yıldırım hakkındaki ithamlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Sanığın iddiaları nedeniyle müvekkilinin sosyal medyada ağır hakaretlere maruz kaldığını ifade eden Avukat Gök, söz konusu paylaşımda adı geçen Halil Falyalı isimli kişiyi Erkam Yıldırım’ın tanımadığını söyledi.

erkam yıldırım.png

Gök savunmasında "Müvekkilin iş adamı olarak başka bir ülkeye gitmiş olması suç işlediği anlamına gelmemektedir. Sanığın gerek yayınladığı video gerekse daha sonra atılan tweetler nedeniyle müvekkil kamuoyu nezdinde hakarete maruz kalıp mağdur olduğundan sanıktan şikayetçiyiz. Kendisiyle uzlaşmak istemiyoruz" şeklinde savunma yaptı.

PEKER HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Sedat Peker’in savunmasının alınmasına yönelik hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede sanık Sedat Peker’in 23 Mayıs 2021’de Youtube hesabından yayınladığı videoda yakın tarihte Kolombiya’da yüksek miktarlı uyuşturucu maddenin yakalandığından bahsettiği ve müşteki Erkan Yıldırım’la ilgili söylemlerinin bulunduğu belirtiliyor. İddianamede müşteki Erkan Yıldırım’ın söz konusu videoda belirtilen zaman diliminde Venezüella’da olmadığına dair kayıtlar olduğu ifade ediliyor. İddianamede sanık Peker’in müşteki Yıldırım’a yönelik açıklamalarının olgusal temelden yoksun olduğu öne sürülerek eyleminin ifade özgürlüğü kapsamında korunmasının mümkün olmayacağı belirtiliyor. İddianamede Peker’in "İftira" ve "Sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle alenen hakaret" suçlarından toplamda 1 yıl 3 ay 15 günden 6 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyor.

peker.jpg

PEKER NELER SÖYLEMİŞTİ?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, “Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın uyuşturucu güzergâhı kurmak için Venezüela’ya gittiğini iddia” etmişti. Binali Yıldırım da “Oğlum Venezüella’ya maske ve test kiti yardımı götürdü” dedi. Cumhuriyet gazetesi, Yıldırım’ın Venezüela’ya gittiği döneme ait gümrük kayıtlarına ulaştı. Ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye’den Venezüela’ya hiçbir maske sevkıyatı yapılmadığı ortaya çıktı. Aynı dönemde yapılan 1500 adetlik test kiti gönderiminim de Türkiye ve Venezüela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlendi. Peker, yayımlandığı videoda, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, “Türkiye ile Venezüela arasında uyuşturucu güzergâhı kurmak için geçen ocak ve şubat aylarında Karakas’a gittiğini” iddia etmişti. Bu gelişmenin ardından Erkam Yıldırım’ın Türkiye-Venezüela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile birlikte 7 Aralık 2020’de Venezüela’nın başkenti Karakas’ta çekilen fotoğrafta yer aldığı ortaya çıkmıştı. Binali Yıldırım, “uyuşturucu ticareti” iddialarını yalanlayarak, oğlu Erkam Yıldırım’ın Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında yardım amacıyla Venezüela’ya “maske” ve “test kiti” götürdüğünü söylemişti.

ÜLKEDEN ÇIKIŞI İZNE TABİ

Cumhuriyet, iş insanı Erkam Yıldırım’ın Venezüela’ya malzeme götürdüğü iddia edilen döneme ait gümrük kayıtlarına ulaştı. 1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye gümrüklerinden Venezüela’ya giden tüm malların adet ve fiyat bilgileri ile birlikte tek tek kayıt altına alındığı listelerde ülkeden çıkışı izne tabi olan “maske” bulunmuyor. Mevcut düzenleme ile başka bir ülkeye maske göndermek isteyen işletme ya da kişilerin, öncelikle Türkiye’den çıkaracakları sayıya eşit miktarda maskeyi Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) hibe etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından DMO, hibe miktarını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bildiriyor. TİTCK de söz konusu işletme ya da kişiye aynı miktarda maske için ihracat ön izni veriyor. Bir diğer alternatifte ise doğrudan Sağlık Bakanı’nın “yazılı oluru” ile özel ihracat izni alınabiliyor. Cumhuriyet’in görüşüne başvurduğu kişisel koruyucu ekipman ihracatçıları, “yurtdışına çıkarılacak olan 50 adedin üzerindeki maske için tüm prosedürlerin yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna ve bu kapsamdaki ihracat işleminin Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kayıtlarında yer alması gerektiğine” dikkat çekiyor.

Diğer Haberler