Taliban Afganistan'da yatan 1 trilyon doların tek sahibi oldu

Afganistanı bir haftada ele geçiren Taliban ülkenin yer altı kaynaklaının da tek sahibi oldu. Dünyanın en büyük lityum yataklarına sahip olan Afganistan'daki maden yataklarının toplam değerinin 1 trilyon dolar olduğu iddia ediliyor.

Arzu Canlan 18 Ağu 2021 -23:48
taliban kulübe 1.jpg

Dünya tüm gözlerini çevirdi Afganistan'da Taliban'ın 20 yıllık savaştan galip çıkmasını izliyor. Birleşmiş Milletler, NATO, ABD, AB, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Türkiye ve diğer ülkeler Afganistan'da Taliban'la nasıl bir diplomatik kanal kurulacağının hesaplarını yapıyor.

Bu ülkeler arasından sadece Kanada, Afganistan'ı silahla ele geçiren Taliban'ı 'terörist' olarak görmeye devam edeceklerini Taliban'ı tanımayacaklarını deklare etti.

YER ALTINDA HAZİNE YATIYOR

Afganistan'ı ele geçiren Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık minerallerin de sahibi oldu.

taliban kaynak.jpg

TALİBAN 1 TRİLYON DOLARLIK MİNERALİN YENİ SAHİBİ

Son 11 yılda yapılan incelemelere göre, demir, bakır ve altın gibi mineral kaynakları ülke geneline dağılmış durumda. Ayrıca Afganistan nadir toprak minerallerine de ev sahipliği yapıyor ve belki de en önemlisi, dünyanın en büyük lityum yataklarından biri burada bulunuyor.

"HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR, ANCAK AZ BULUNUYOR"

Söz konusu maddenin şarj edilebilir pillerde kullanıldığını anımsatan CNN International bu maddeyi 'iklim kriziyle mücadele için hayati önem taşıyan, ancak az bulunan bir bileşen' olarak nitelendiriyor.

Zira ülkeler karbon emisyonlarını azaltmak için elektrikli otomobillere ve diğer temiz teknolojilere geçmeye çalıştıkça, lityum ve kobalt gibi metallerin yanı sıra neodimyum gibi nadir toprak elementlerine olan talep artıyor.

taliban vaat manşet haber.jpg

Uluslararası Enerji Ajansı ise küresel lityum, bakır, nikel, kobalt ve nadir toprak elementlerinin arzının hızla artması gerektiğini, aksi takdirde dünyanın iklim kriziyle mücadele girişiminde başarısız olacağına dikkat çekiyor.

"DEĞERLİ METALLER AÇISINDAN EN ZENGİN BÖLGE"

"Afganistan kesinlikle geleneksel değerli metaller açısından en zengin bölgelerden biri" diyen bilim insanı ve güvenlik uzmanı Rod Schoonover, bu zenginliğin 21. yüzyılda yükseliş trendinde olan mineraller içinde geçerli olduğunun altını çizdi.

Schoonover, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Güvenlik sorunları, altyapı eksikliği ve şiddetli kuraklıklar geçmişte en değerli minerallerin çıkarılmasını engelledi. Bunun Taliban kontrolü altında kısa vadede değişmesi pek olası değil. Yine de, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi kaosa rağmen bu ülkede yatırım yapabilecek ülkeler var.

afganistan kadın.jpg

ŞERİAT HAKİM OLACAK

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından yeni hükümetin ne zaman kurulacağı henüz netlik kazanmazken, Taliban’ın üst düzey liderlerinden Waheedullah Haşimi basına verdiği demeçte, Afganistan’da demokrasi olmayacağını ve sadece şeriat kanunlarının uygulanacağını açıkladı.

"TARTIŞMAYACAĞIZ ÇÜNKÜ AÇIK"

“Ülkemizde demokratik sistem olmayacak” ifadelerini kullanan Haşimi, “Afganistan'da nasıl bir siyasi sistem uygulamamız gerektiğini tartışmayacağız çünkü bu açık. Bu şeriat kanunu ve o kadar" dedi. Afganistan'ın bir iktidar konseyi tarafından yönetilebileceğini ifade eden Haşimi, Hibetullah Ahundzade’nin genel sorumlu olmaya devam edeceğini belirtti.

"TÜRKİYE, ALMANYA VE İNGİLTERE'DE EĞİTİM ALDILAR"

Haşimi, Taliban’ın saflarına katmak için Afganistan Silahlı Kuvvetlerinden eski pilotlara ve askerlere ulaşacağını açıkladı. Taliban'ın kendi üyelerinin yanı sıra kendilerine katılmaya istekli hükümet askerlerini de içerecek yeni bir ulusal güç kurmayı planladığını belirten Haşimi, "Çoğu Türkiye, Almanya ve İngiltere'de eğitim aldı. Bu yüzden pozisyonlarına geri dönmek için onlarla konuşacağız" dedi.

Diğer Haberler