Tonga’da meydana gelen ve birçok ülkede tsunami paniğine neden olan su altı yanardağı patlamasında küllerin bir havalimanı pistini kaplaması sonucu yardım uçakları ülkeye ulaşmıyor.
Güney Pasifik’teki ada ülkesi Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda meydana gelen ve birçok ülkede tsunami alarmı verilmesine neden olan su altı yanardağı patlamasında ülkedeki havalimanı pisti volkanik kül ile kaplandı. Patlamanın ardından Tonga için harekete geçen komşu Yeni Zelanda, ülkeye içme suyu ve çeşitli yardım malzemeleri gönderse de kül ile kaplanan havalimanına yardım uçakları ulaşamıyor.
ÖLENLERİN GERÇEK SAYISI TESPİT EDİLEMEDİ
Meydana gelen su altı yanardağ patlamasının tsunamiye neden olması ile en son 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Ancak adada iletişim sıkıntıları yaşandığı için hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. Tonga’nın Avustralya’daki Diplomatik Misyonunun Başkan Yardımcısı Curtis Tu’ihalangingie can kaybı ile ilgili “Muhtemelen daha fazla kişi hayatını kaybetti. Can kaybı sayısının artmaması için dua ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Tonga, Güney Pasifik'te toplamda Japonya büyüklüğünde bir alana dağılmış 170'den fazla adadan oluşuyor. Birleşmiş Milletler (BM), Tonga'nın 100 bin’den fazla nüfusa sahip Tongatapu adasının batı sahilindeki konutlarda büyük hasar olduğunu bildirirken, Yeni Zelanda Yüksek Komisyonu Tonga’nın başkenti Nukualofa’nın kıyı kısımları hariç diğer bölgelerde büyük ölçüde hasar olmadığını açıkladı
Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda geçtiğimiz Pazar günü su altı yanardağı patlaması meydana gelmiş, Yeni Zelanda ve ABD yardım göndermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Meydana gelen patlama nedeniyle Kanada, Avustralya, ABD, Şili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede tsunami riski oluştuğu açıklanmıştı.
İŞTE PATLAMADA ÇEKLEN UYDU GÖRÜNTÜLERİ
UNOSAT’tan yayınlanan fotoğraflarda, adada patlama öncesi ve sonrası görüntülere yer verildi. UNITAR’dan yapılan açıklamada, birçok bölgede ve kasabadaki yerleşim yerlerinin hasar gördüğü, birçoğunun da yıkıldığı ifade edildi. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı, patlamanın ardından, biri Tongalı diğeri İngiliz vatandaşı olmak üzere 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Öte yandan Yeni Zelanda tarafından Tonga hükümetine 1 milyon dolarlık yardım yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
“CİDDİ ALTYAPI HASARI RAPORLANDI”
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), adada ciddi altyapı hasarının raporlandığını belirtti. Açıklamada, “15 Ocak'ta Tonga Volkanı patlamasından sonra meydana gelen tsunaminin ardından ada çevresinde önemli altyapı hasarları rapor ediyoruz. Yetkililer, değerlendirmeler devam ederken, özellikle tatlı su ve gıda için acil yardım çağrısında bulundular” denildi.